Центр оборонних стратегій

Безпека Чорного моря – дзеркало світової безпеки: другий день безпекової конференції

В Бухаресті триває другий день Чорноморської безпекової конференції. Сьогодні захід почався з вітальних слів міністрів оборони та закордонних справ України та Румунії.

Під час першої панельної дискусії «Засвоєні уроки: повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну, його багатовимірний вплив і уроки для демократичного світу». Своїми думками, спостереженнями та прогнозами ділилися міністри та урядовці з усього світу.

Висновки експертів єдині – безпека та перемога України у війні проти росії – це гарантії безпеки для всього демократичного світу.

“Путін має програти. І перемога над злом, яке поширює росія, означає повернення Україні всієї своєї території, включаючи весь Крим”, – заявив Пітер Ван Праг, президент Галіфаксського міжнародного форуму безпеки.

Своює чергою Сімона Коджокару, Державний секретар Міністерства національної оборони Румунії наголосила, що у міжнародна спільнота повинна демонструвати єдність та силу у світі, бо ризик агресії росії нікуди не зник.

В ході дискусії міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас наголосив, що завдання кожної країни пояснити своїм громадянам, що питання здорожчання газу чи соціальні пробеми мають відходити на другий план, коли мова заходить про підтримку України. Така підтримка має продовжуватись і у повоєнні роки.

Марія Пейчинович Бурич, Генеральний секретар Ради Європи натомість розповіла про ті кроки, які здійснює Рада Європи разом з Офісом Генерального прокурора України, щоб задокументувати та зібрати всі докази російскої агресії в Україні, порушення норм Міжнародного права та здійснення воєнних злочинів.

Анатолій Носатий, міністр оборони Республіки Молдова наголосив, що міжнародне співтовариство потребує покращених матеріально-технічних спроможностей, інфраструктури та економічної спроможності, щоб бути спроможним тривалий час зберігати стійкість.

Зімтьє Мьоллер, державний секретар з питань оборони Німеччини підкреслила, що росія хотіла не тільки Україну, вона хоче зруйнувати світ. Отже, єдність – це цінність:” Тільки об’єднавшись, ми зможемо протистояти агресії та надавати підтримку”.

“Морські шляхи та порти мають центральне стратегічне значення, і ми можемо розглядати Чорноморський регіон як територію високої стратегічної безпеки та геополітичного значення, що є мостом між Європою, Азією та Близьким Сходом”, – таку думку висловив Тобіас Більстром, міністр закордонних справ Швеції.

До обговорення також приєдналися урядовці Хорватії, Японії та Уругваю. Дискусія тривала понад дві години.

#CrimeaPlatform
#BlackSeaSecurityConference