Центр оборонних стратегій

Чи вплине “часткова мобілізація” в Росії на війну в Україні

Кого мобілізовують

У відеозверненні Володимир Путін заявив, що призову підлягатимуть росіяни певних військово-облікових спеціальностей, які перебувають у запасі. Громадяни Росії, які мають мобілізаційні приписи зобов’язані самі з’явитися до комісаріату.

За словами міністра оборони РФ Сергія Шойгу призову підлягатимуть близько 300 тисяч резервістів. Для порівняння, за даними заступника начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексія Громова, станом на 16 червня Росія залучила до широкомасштабної агресії проти України близько 330 тисяч людей, з яких 220 тисяч — ті, хто безпосередньо бере участь у бойових діях.

Перша хвиля мобілізації, імовірно, охопить 40–50 тисяч громадян РФ, каже радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко.

“300 тисяч мобілізованих — це не те що буде одночасно з’являтися. І це не значить, що завтра на лінії зіткнення буде 300 тисяч нових бійців. У першу чергу, вони сказали, потрапляють ті, хто мають військові спеціальності. Думаю, що ця перша хвиля буде 40-50 тисяч”, — говорить Денисенко, та додає, що перша хвиля — це всі незворотні втрати російського війська, які вони тримали на території України.

Мобілізовані росіяни не обов’язково поповнюватимуть саме передові підрозділи, а можуть бути залучені для сил логістики, тилових служб, та інших, вважає директор воєнного напрямку благодійного фонду “Повернись живим” Андрій Римарук. “Бавовна” горіла не тільки в Бєлгороді, склади знищувались не тільки на тимчасово окупованій території. Це потрібно чимось компенсувати. Можу прикинути, що більша частина з мобілізованих піде саме на тилове забезпечення”, — каже він.

Чому Росія оголошує мобілізацію

За офіційними даними українського Генштабу, станом на 21 вересня втрати російських військових становлять понад 55 тисяч убитими. Колишній міністр оборони, голова правління Центру оборонних стратегій Андрій Загороднюк вважає, що втрати росіян, разом із пораненими та полоненими вже становлять понад 100 тисяч. “Втрати катастрофічні, їм потрібно заповнювати частини, наповнювати бригади, фактично відновлювати збройні сили”, — каже Загороднюк.

Те ж каже й Андрій Римарук: “Росія втратила більше третини наступальної бойової компоненти, яка була задіяна у війні проти України. Її потрібно було чимось компенсувати та наповнювати”.

Президент Володимир Зеленський заявив, що оголошення часткової мобілізації у РФ свідчить про проблеми з офіцерами та армійським персоналом. Він додав, що мобілізація триває вже місяць — про це його повідомляли українські спецслужби та країни-союзники.

Раніше в Росії розгорнули мережу мобілізаційних пунктів, через які агітували росіян підписувати контракти та їхати воювати в Україну. З таких добровольців РФ сформувала Третій армійський корпус. Також, добровольців на війну вербували й приватні військові компанії, наприклад, ПВК “Вагнера”.

Раніше The New York Times писав, що Путін може побоюватись оголошувати мобілізацію, через те, що вона не є популярною у росіян. Натомість після вдалого українського контрнаступу на Харківщині частина медійних персон в Росії, що виступають за ескалацію війни в Україні, зокрема й за оголошення мобілізації, розкритикувала військове керівництво РФ й Володимира Путіна.

“Мобілізацію оголосили, в тому числі, щоб заспокоїти радикалів, щоб показати, що влада щось робить для виправлення ситуації”,

— говорить Загороднюк.

Як мобілізація вплине на війну

В указі Путіна про часткову мобілізацію відсутній 7-й пункт. За словами прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова він засекречений, адже там йдеться про кількість призовників. Росія зможе її змінювати, бо звітувати про кількість не будуть, каже Андрій Загороднюк: “Це може бути й 300 тисяч, і 500 тисяч, і 100 тисяч. Календарні графіки вони оголошувати не будуть, тому ніхто ніколи не дізнається як у них відбувається мобілізація”.

Андрій Римарук вважає, мобілізовані російські резервісти будуть маловмотивованими та неефективними. Погоджується з ним і литовський військовий експерт Маріус Лауринавичюс. Та додає, що для мобілізації такої кількості людей може знадобитись кілька місяців.

За день до оголошення часткової мобілізації Путін зібрав представників оборонно-промислового комплексу на нараду. Там він вимагав у найкоротші строки надати техніку, озброєння та засоби уражень. “Росія втратила офіційно понад 6 000 одиниць різного озброєння в Україні. У зв’язку з санкціями проблеми в військово-промисловому комплексі лише ростуть. Звернення Росії щодо військової допомоги до КНДР і Ірану свідчать про великі проблеми. На такому рівні інтенсивності війни, яку веде Росія, вони не встигають поновлювати запаси озброєння належним чином. Тому окупанти хочуть перекривати свої недоліки і прорахунки на війні людьми. У них ще є багато законсервованих старих автоматів та кулеметів”, — говорить керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Та попри все це Росія мобілізація посилить можливості Росії, вважає Андрій Римарук: “РФ, все ж таки переважає нас в артилерійському озброєнні, авіації, бронетехніці. Але ми навчилися застосовувати правильні тактики ведення бою та наносити максимальне вогневе ураження по їхній логістиці, складам, угрупуванням. Росіяни можуть вести війну в тій самій ефективності, як зараз, скоріш за все, ще дуже довго. Нам потрібно накопичувати зброю і робити якийсь перелом, адже статус-кво, який є зараз може тягнутись роками”.

Натомість експерти зазначають, що мобілізація РФ, як і “референдуми” які вона планує влаштувати на окупованих територіях може активізувати підтримку України західними партнерами, зокрема і в постачанні зброї. “Якби вже сьогодні ленд-ліз хоча б на 10-30% працював, наші успіхи на деяких напрямках було б більш значущими”, — каже Римарук.

Джерело: Суспільне новини