Центр оборонних стратегій

Новий український флот: чи чекати на західні кораблі

Довгі місяці війни союзники України передавали обмежені види озброєння, проте зараз вже йде мова про танки та винищувачі. А в Міноборони почали казати про необхідність постачання кораблів.

Що відомо про бойові кораблі

Отже, на початку лютого заступник міністра закордонних справ Андрій Мельник закликав уряд Німеччини надати Україні кораблі для захисту від російського флоту у Чорному морі.

“Сьогодні (10 лютого – ред.) Україна переживає один із найстрашніших ракетних ударів. Смертоносні крилаті ракети Калібр випустили ВМФ РФ у Чорному морі. Тому нам потрібні німецькі військові кораблі та підводні човни, щоб зупинити ці воєнні злочини проти цивільного населення України”, – йдеться у повідомленні.

Згодом про бойові кораблі почав казати й міністр оборони Україні Олексій Рєзніков. Він допустив, що Україна може отримати їх в якості допомоги від країн-партнерів.

“Всього рік тому ніхто не повірив би, що українська армія буде озброєна Стінгерами. Литва стала першою країною, яка направила нам ці ПЗРК. Тож чи може хтось зараз стверджувати, що було б неможливо отримати військові кораблі?”, – написав він в Twitter.

До тексту Резніков додав фотографію недобудованого ракетного крейсера Україна, який багато років стоїть на верфі Миколаївського суднобудівного заводу. Як видно на фото, корабель оглядав міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

Нагадаємо, що в перші тижні повномасштабного вторгнення РФ в порту Миколаєва було затоплено флагман українського флоту Гетьман Сагайдачний.

В ході війни Україна використовувала тільки невеликі кораблі і катери, не призначені для морських баталій.

Загалом, ситуація з флотом України дуже невесела. Не дивлячись на те, що країна має доступ до двох морів, більшість кораблів українських ВМС побудовано та введено в експлуатацію за часів СРСР. Вітчизняний флот менший за флот противника в рази. Захопивши Крим, Росія фактично привласнила близько 80% військового флоту України. Наразі ВМС володіють патрульними катерами, одним ракетним та одним протидиверсійним катером, артилерійськими катерами, середнім десантним кораблем, десантними катерами.

Тому й виходить, що потужних надводних сил Україна практично не має, каже капітан 1 рангу запасу ВМС України Андрій Риженко.

“ВМС беруть участь у розмінуваннях, в інших операціях, але хотілося б, щоб їхня функція була більшою, щоб був надводний флот, добре озброєний, а не той металобрухт, якому вже по 60 років. Нам потрібні ракети, найідеальніший варіант – встановити їх на невеликих катерах, вони дешевші в утриманні”, – зазначив Риженко в коментарі РБК-Україна.

Тому допомога від союзників конче потрібна Україні, але є труднощі.

Надання кораблів відкриє можливості росіянам

8 лютого 2023 року під час візиту української делегації до Великої Британії зокрема відбулась зустріч Командувача ВМСУ контр-адмірала Олексія Неїжпапи з Першим Морським Лордом адміралом Сером Беном Кі та Командувачем Королівськими ВМС Великої Британії віце-адміралом Енді Бернсом.

Як зазначається, “окремо сторони розглянули питання надання військово-технічної допомоги та посилення підготовки особового складу Військово-Морських Сил ЗС України за участі іноземних інструкторів”.

“Перше, що тут одразу може спасти на думку – учасники зустрічі обговорювали підготовку наших екіпажів на гвинтокрилах Sea King і передачу додаткових таких машин. Другий варіант, що зараз “менш на слуху” – передача двох тральників проекту Sandown для ВМСУ, поставку яких британські ЗМІ анонсували ще на вересень 2022 року”, – пишуть про цю подію аналітики DefenseExpress.

Експерти зазначають, що протимінні кораблі потрібні були Україні вже “на вчора”. Вони нагадують, що ще у липні 2022 року британське BBC в своєму репортажі розповіло, що наші моряки опановують британські тральники Sandown, і саме тоді був заявлений “анонс” про передачу цих кораблів у вересні минулого року.

“Вересень 2022 року наступив, але у відкритих джерелах можемо знайти лише згадку, що ці тральники отримали імена Чернігів та Черкаси, і заодно вказівку про склад їх майбутнього озброєння.Наприкінці січня 2023 року з’явилось перше фото із виходом у відкрите море тральників Чернігів та Черкаси саме під прапором України. Зазначається, що ці кораблі курсували поза межами шотландського міста Росайт, де розміщена верф, на якій власне й відбувалась модернізація цих тральників”, – пишуть аналітики.

Найголовніше питання у передачі кораблів – чи пропустить їх Туреччина пройти протоками Босфор та Дарданели, посилаючись на Конвенцію Монтре.

Ця Конвенція забороняє прохід кораблів воюючих сторін, і саме із посиланням на цю норму Туреччина 27 лютого 2022 року заборонила прохід для угруповання ВМФ РФ із Середземного моря.

Експерт із сухопутних військ НАТО Томас Тейнер описав наслідки відкриття Босфору та Дарданел.

“Якщо ви хочете, щоб через них пройшов підводний човен чи фрегат для України, ви також відкриєте протоки для російських військових кораблів — тобто крейсера Варяг, який місяцями намагався потрапити в Чорне море на заміну Москві”, — пише Тейнер.

Окрім того, військовий експерт зазначає, що росіяни точно знатимуть де буде українська субмарина, тому чекатимуть на неї зі своїм флотом та винищувачами. Альтернативним шляхом потрапляння в Чорне море, на думку Тейнера, може бути річка Дунай, але тут потрібно отримати дозвіл від Угорщини та Сербії, щоб військова техніка пропливла по їх території. Ці країни обидві виступають проти такого рішення.

Крім того, якщо навіть підводний корабель потрапить з Дунаю в Чорне море, його швидко зафіксують російські супутники та вдарять по ньому крилатими або балістичними ракетами.

В свою чергу, експерт Центру оборонних стратегій та капітан 1-го рангу запасу ЗСУ Андрій Риженко зазначає, що Україні треба охороняти море, тому необхідно просити кораблі. Але дійсно, шлях через Босфор закритий, тому треба шукати альтернативні шляхи. До того ж, Україні підійдуть і невеликі катери вагою до 100 тонн, які можуть вирішувати завдання по забезпеченню безпеки ближнього узбережжя вже зараз, каже експерт в ефірі Апострофу.

“Доставити повітрям, або іншими видами транспорту в Україну, або до прилеглих країн. Такі замовлення мають бути. Я повністю поділяю думку, що пріоритет у нас Сухопутні війська та Повітряні сили, але ВМС має мати свою частку допомоги. Але для ВМС у пакетах західної військової допомоги майже нічого немає”, – повідомив капітан.

Армія морських дронів

Утім, не дивлячись на відсутність флоту, Україні вдається успішно атакувати кораблі РФ у Чорному морі. Не зайвим буде нагадати про славетне знищення флагману ЧФ РФ крейсеру Москва. Також за допомогою морських дронів 29 жовтня з ладу, за інформацією ЗМІ, було виведено флагман російського флоту Адмірал Макаров.

Тому наразі Україна робить свій флот морських дронів. Експерти кажуть, що це той варіант, який ми можемо дозволити собі з погляду фінансування. В Україні є потужності, які дозволять швидко виробляти такі дрони. Вони можуть боротися з кораблями та з мінами.

Томас Тейнер також вважає цей варіант гарним для знищення російської військової техніки в Чорному морі.

“Набагато кращий спосіб побудувати морський безпілотник, який здатний нести одну стандартну торпеду НАТО калібру 324 мм. Підведіть дрон на відстань до 10 км від російського військового корабля чи підводного човна, а потім запустіть торпеду. Це потопить російський військовий корабель, і росіяни навіть не дізнаються, що це було. Також за ціну одного підводного човна ви отримуєте 400 торпед і 100 морських безпілотників”, — підсумовує Тейнер.

Джерело: Кореспондент