Центр оборонних стратегій

Окупований Крим став інструментом інформаційної війни у задумах росії – експерти

Сьогодні, 12 квітня, у рамках Чорноморської безпекової конференції відбулася дискусійна панель, присвячена інформаційним операціям росії в окупованому Криму та регіоні. 

Присутні експерти поділились своїми думками з приводу того, як агресор використовує окупований півострів для дестабілізації ситуації в Чорноморському регіоні та далеко за його межами. 

Ольга Скрипник, голова правління Кримської правозахисної групи заявила, що окупований Крим став для росії майданчиком для відпрацювання методів інформаційної війни та здійснення воєнних злочинів. 

“Кремль не припиняє використовувати територію окупованого Криму, як платформу для інформаційної війни. Яка, на відміну від прямої агресії проти України, несе небезпеку для всього Чорноморського регіону. Крім того, саме в окупованому Криму зараз відбуваються міжнародні воєнні злочини, які потребують реакції світової спільноти”, – зазначила вона. 

Своєю чергою, Юлія Крилова-Грек, експертка та викладачка Києво-Могилянської академії, привела приклади власних досліджень, відповідно до яких, росія розпочала інформаційний вплив на власне населення задовго до окупації чужої території, в дезінформації, яку подавав Кремль, українці постійно позбавлялися будь-яких людських рис: “Наразі ми маємо результати такого впливу – 70% росіян підтримують війну проти України”. 

Пітер Померанцев, Senior Fellow at the Institute of Global Affairs at the London School of Economics наголосив, що кремлівська пропаганда – це такий же засіб вбивства, як і традиційні методи ведення війни. Тому пропагандисти також заслуговують на покарання. 

“Ми маємо приклади нацистської Німеччини, Руанди, а зараз і Кісельова, який виправдовується тим, що “просто говорить”, а слова не несуть покарання. Але зв’язок між словами – закликом до вбивства – і дією – самим вбивством, дуже тісний”, – наголосив Пітер Померанцев. 

У ході дискусії, Dr Rory Finnin, Associate Professor of Ukrainian Studies  at the University of Cambridge зауважив, що методи дезінформації росія використовує протягом всієї своєї історії. Вони настільки вправно це роблять, що навіть на заході знаходять прихильників своєї пропаганди. 

“Нам важливо накопичити академічні знання не лише про методи дезінформації, які Росія використовує в Україні, але які вона розповсюджує і по всьому світу. Ми маємо розуміти, в чому успіх їхніх наративів. Сьогодні російські наративи стосовно окупованого Криму знаходять підтримку на Заході, і це призвело до недостатньої реакції на окупацію у 2014”, – зазначив він. 

Доктор Rory Finnin наголосив, що світовій спільноті варто усвідомити – майбутнє за Україною. 

Нагадаємо, сьогодні стартувала міжнародна Чорноморська безпекова конференція. Понад 200 експертів, політичних та державних діячів з різних країн світу зібралися у столиці  Румунії, щоб обговорити виклики, які постали перед країнами Чорноморського регіону через агресію російської федерації.

Під час першого дня експерти обговорили кібер загрози та протидію російській пропаганді.

#CrimeaPlatform
#BlackSeaSecurityConference