Центр оборонних стратегій

Сенатор Джим Ріш вніс, а його республіканські колеги підтримали законопроект щодо Гарантування автономії України шляхом посилення її обороноздатності

Alexander Khara: Це чудови новина, що Сенатор Джим #Ріш вніс, а його республіканські колеги підтримали законопроєкт щодо Гарантування автономії України шляхом посилення її обороноздатності.

Ініціатива, зокрема, передбачає:

Надання допомоги у розмірі 450 млн дол. (FMF), включаючи 100 млн на протиповітряну оборону, ВМС; 4 млн. (IMET) на навчання, тренування та ін.

Уповноваження Держдепартаменту надавати Україні летальну зброю, зокрема, протитанкові системи, системи протикорабельної зброї, протиповітряні системи тощо.

Опрацювання стратегії залучення інших країн до передачі Україні надлишкового озброєння та техніки.

Надання, на додаток до передбачених цим законопроєктом фондів, позик Україні на придбання озброєння та послуг в сфері оборони та безпеки.

Надання сприяння та інвестицій в українську аерокосмічну галузь та ОПК з метою посилення обороноздатності та унеможливлення здобуття контролю над компаніями та технологіями з боку недружніх країн, включаючи КНР. Надання 50 млн на посилення кібербезпеки та кіберстійкості України.

Запровадження санкцій щодо Північного потоку 2. При цьому, Уряд США має здійснити оцінку загроз, що становлять газопровід, пов’язані з ним інфраструктура, кораблі та персонал, зокрема, у контексті можливого використання встановлених там електронних систем і систем спостереження у воєнних цілях, здійснення шпигунської та диверсійної діяльності; використання ПП2 у якості обґрунтування присутності російських військових кораблів, військовослужбовців та обладнання в міжнародних водах біля країн членів НАТО та партнерських держав, зокрема, з метою перешкоджання свободі судноплавства; виявлення причетності до ПП2 діючих чи колишніх співробітників розвідслужб РФ, СРСР та Варшавського договору; виявлення стратегічної корупції – впливу на прийняття європейськими чиновниками та політиками рішень щодо ПП2.

Здійснення оцінки чи виконує РФ положення газової угоди 2019 року з Україною, зокрема, щодо підтримання передбачених угодою обсягів прокачки українською ГТС та сплати за транзит.

Здійснення оцінки чи США та ФРН погодили спільне визначення, що становить використання енергетики у якості зброї, що передбачено Спільною заявою від 4 липня 2021 року. Визначення РФ #країною-#спонсором #тероризму якщо Кремль чи його проксі-сили просунуться на територію чи у повітряний простір України глибше за тимчасово окуповані території станом на 15 грудня 2021 року.

Призначення #спецпредставника США по Україні для участі в перемовинах щодо мирного процесу між Україною та РФ, взаємодії з Нормандською четвіркою та дипломатичних зв’язків з країнами Чорноморського регіону.

Звісно це поки що законопроект, але це добрий сигнал Україні, союзникам США по НАТО та іншим країнам, яким загрожує Російська Федерація. Окрім посилення обороноздатності України, законопроект цікавий акцентом на Чорноморський регіон. Уперше заторкнуті питання використання цивільної інфраструктури у воєнних цілях. Прийняття закону не лише вб’є Північний потік 2, а й вдарить по кремлівському шпигунському кублу навколо нього.

З текстом можна ознайомитися тут https://bit.ly/3F7aqpQ