Центр оборонних стратегій

Сили тероборони мають зміцнити обороноздатність країни та стати основою для досягнення всеосяжної оборони

Сили тероборони мають зміцнити обороноздатність країни та стати основою для досягнення всеосяжної оборони – Андрій Загороднюк.

Про те як функціонуватимуть сили територіальні оборони від нового року на брифінгу розказали Голова правління Центру оборонних стратегій, Міністр оборони України 2019-2020 Андрій Загороднюк, співзасновник Українського інституту майбутнього, радник Міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко та експерт Центру оборонних стратегій Віктор Кевлюк. В рамках заходу експерти презентували спільне дослідження «Центру оборонних стратегій та Українського інституту майбутнього (UIF) – «Цільова модель територіальної оборони».

Андрій Загороднюк зазначив, що в осяжній перспективі Україна не досягне військового паритету з Росією і при математичному підрахунку спроможності РФ будуть більші ніж спроможності України. На його думку на противагу цьому Україна має запроваджувати концепцію всеосяжної оборони, одним з ключових компонентів якої мають стати сили територіальної оборони.

«Згідно зі Стратегією воєнної безпеки, прийнятої Міністерством оборони, на сили територіальної оборони покладається багато задач. Розвиток народного спротиву є важливим елементом обороноздатності країни на рівні з розвитком основних збройних сил та сил оборони», – сказав він. Голова правління ЦОС пояснив, що таким принципом керуються у всіх країнах, які мають потенційного чи реального ворога близько до кордонів.

«Країни, які стикнулися з ворогом, якого значно перевищують спроможності їх регулярних збройних сил, запроваджують концепцію суцільної оборони. До неї залучається набагато більше громадян, ніж виключно регулярні збройні сили і це має результат. Про переваги такого шляху говорять багато і українських, і закордонних практиків, які зараз служать в батальйонах територіальної оборони, фахівців та посадовців, які працюють над її розбудовою», – сказав Андрій Загороднюк.

Антон Геращенко зазначив, що створення сил тероборони покладено на Міністерство оборони і Генеральний штаб, а також їм повинні допомагати Міністерство внутрішніх справ, територіальні та місцеві органи влади. Він назвав головною новацією Закону «Про основи національного спротиву» те, що добровольці зможуть на добровільних засадах приймати участь в підготовці до національного спротиву: матимуть можливість тренуватися, отримувати доступ до стрілецької на інших дозволених видів зброї тощо. «Важливо розуміти, що одного закону мало, аби тероборона реально запрацювала. Для цього потрібно щоб з Нового року у нас почався процес створення розгалуженої мережі бригад територіальної оборони в кожній області, а також інформаційна кампанія по залученню добровольців для навчання.

Антон Геращенко зазначив, що цього року було прийнято рішення про збільшення штату Збройних сил України на 10 тисяч осіб, для того, щоб ці 10 тисяч осіб були службовцями сил територіальної оборони, які стануть початком і далі зміцнюватимуть сили оборони України за рахунок добровольців. Він також підкреслив, що на розвиток тероборони вперше були виділені кошти.

«Вперше в бюджеті України передбачені кошти, на створення територіальної оборони. Досить значні кошти більше мільярда гривень», – сказав співзасновник Українського інституту майбутнього.

Експерт Центру оборонних стратегій Віктор Кевлюк назвав основні принципи, на яких має базуватися тероборона.

«Перший принцип – територіальності – «я захищаю свій дім» і кращих бійців ніж жителі власного міста, села, які прагнуть його захищати не знайти. Другий принцип це максимально широке залучення населення. Третій – персонал сил оборони повинен на постійній основі взаємодіяти з місцевими громадами. Структура сил тероборони має базуватися на принципі інтеграції її сил у місцевий соціальний простір. Тобто лідери думок, цивільні адміністрації відомі впливові громадяни мають всіма способами бути інтегрованими в діяльність територіальної оборони», – сказав Віктор Кевлюк.